diament.jpg

Diament

Zdecydowanie największą popularnością w jubilerstwie cieszą się brylanty: okrągłe, oszlifowane diamenty. Szlif wydobywa z nich to co najpiękniejsze, dlatego cena brylantów zawsze jest wyższa od ceny diamentów.

Wartość i jakość brylantów jest oceniana na podstawie czterech głównych cech. Jest to zasada 4C - skrót pochodzi od pierwszych liter słów:

1. Carat - masa wyrażana w karatach (ct). 1 karat to 0,2 grama. Im więcej karatów, tym cenniejszy kamień.

2. Colour -  zgodnie z Polską Normą PN-M-17007:2002 dotycząca wyceny diamentów barwa oznaczana jest literami od D do Z, gdzie D oznacza całkowicie bezbarwny kamień, natomiast Z to diament wpadający w odcień żółty. Najcenniejsze diamenty to te bezbarwne oraz naturalnie kolorowe. Pełna skala barwy diamentu:

  • D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

3. Clarity - czystość. Najcenniejszy kamień to ten, który jest idealnie czysty, czyli nie ma wewnętrznych skaz czy inkluzji. Niestety, idealnie czyste kamienie to rzadkość. Skala czystości, zaczynając od najczystszego kamienia to:

  • LC (Loupe clean) - lupowo czysty - najwyższa czystość, brak widocznych wyrostków i niedoskonałości nawet przy powiększeniu 10-krotnym.
  • VVS1, VVS2 (Very, very small inclusions) - bardzo, bardzo małe wyrostki - niedoskonałości ciężko dostrzec przy 10-krotnym powiększeniu
  • VS1, VS2 (Very small inclusions) - bardzo małe wyrostki - niedoskonałości widoczne przy powiększeniu 10-krotnym
  • SI1, SI2 (Small inclusions) - małe wyrostki, nie widoczne gołym okiem, przy powiększeniu z łatwością można je dostrzec
  • P1, P2, P3 (Pique) - wyrostki widoczne gołym okiem

4. Cut - szlif pozwalający uzyskać konkretny kształt kamienia. Proporcja, symetryczność bryły i jakość polerowania to czynniki, które są niezwykle istotne. Szlif brylantowy, który tworzy popularne i najdroższe ze wszystkich diamentów, brylanty, zapoczątkował swoją formę w XVII wieku. Blisko 200 lat później opracowano szlif brylantowy starszy. Doskonałość osiągnął dopiero dzięki współczesnemu szlifowi brylantowemu, który został opracowany w 1919 roku przez belgijskiego matematyka Marcela Tolkowskiego. Pełny szlif brylantowy posiada co najmniej 32 fasetki oraz taflę w części górnej, 24 fasetki oraz szpic w części dolnej - łącznie 57 płaszczyzn. Wpływ na ocenę szlifu ma jego kształt, proporcje oraz wykończenie. Skala oceny szlifu to:

  • Wspaniały (Excellent)
  • Bardzo Dobry (Very Good)
  • Dobry (Good)
  • Średni (Fair)
  • Słaby (Poor)

Odpowiednio oszlifowane diamenty oślepiają blaskiem. Równe fasety idealnie załamują i odbijają promienie światła, tworząc z biżuterii iskrzący dodatek do uroku każdej kobiety. 

Decydując się na zakup brylantu, należy zwrócić uwagę, czy posiada on specjalną certyfikację instytucji gemmologicznej, która jest gwarancją jego jakości. Każdy brylant zakupiony w sklepie internetowym oraz salonach Adoro, posiada certyfikat gwarantujący jego autentyczność.